Предстои да се изиграят срещите от X кръг на А група. С тях ще приключи и една трета от надпреварата в елитния ни ешелон.

Ето и програмата за кръга : В събота, от 15 часа, в Сливен Сливен (12-и в класирането – с 8 точки) – Литекс (3 - 19), от 16 часа - в Пловдив Локомотив (6- 15) – Берое (7 - 14), в София - Академик (16 - 5) – Миньор (14 - 5), в Севлиево - Видима Раковски (15 - 5) – Монтана (10 - 9) и от 21 часа в София - Левски (1 - 22) – Пирин (11 - 9).

В неделя - от 15 часа във Варна, Черно море (9 - 12) – Славия (5 - 18) и в София, от 21 часа ЦСКА (8 - 12) – Калиакра (13 - 8). В понеделник от 21 часа в Бургас - Черноморец (4 - 19) – Локомотив Сф (2 - 19).

С приключване на двата мача на националния отбор отново вниманието на футболните фенове ще се съсредоточи върху първенството.

Още първият мач от програмата предполага интрига. Литекс гостува в Сливен. С оглед на взетата от домакините точка срещу Левски би трябвало да се очаква и сега да се опитат да отмъкнат нещо от шампиона. Ако играят толкова слабо, колкото срещу Левски, сливналии не ги чака нищо добро. Литекс имат отбор и цели и едва ли ще подценят мача с четата на Дуци Симонович. Главен съдия на този двубой е Ивайло Стоянов.

В Пловдив Локомотив приема Берое с една точка преднина в класирането и без голмайстора си Базил де Карвальо. Негов заместник ще е Басалия Саканоко, който ще дебютира с бяло черния екип. Базил е наказан заради червения картон срещу Миньор. Контузен е Кавдански. Берое винаги прави здрави мачове в Пловдив и ще разчита на подкрепата на своите фенове, които ще плащат по 5 лева за билет на „Лаута”. Главен съдия на мача е Александър Костадинов.

На „Овча Купел” Академик приема Миньор и мачът обещава да е интересен. „Студентите” взеха 3 точки в Каварна и след хикса на „чуковете” в Перник със „смърфовете” двата отбора са на дъното с по 5 точки. Хиксът е пагубен и за двата отбора, а ако някой от тях вземе трите точки, то другият ще остане на дъното. Академик няма да разчита на наказания капитан Юлиян Петков, но по всяка вероятност ще картотекира преди мача Стойко Сакалиев. Рефер на двубоя е Станислав Тодоров.

В Севлиево домакините ще търсят трите точки, които изглеждат задължителни за тях. Но и Монтана се нуждае от точки, за да избяга от дъното. Няма да е изненада, ако Видима претърпи поредната си домакинска загуба. Георги Мечечиев от Монтана е с контузия. Този двубой ще реферира Димитър Андреев.

В събота вечер, от 21 часа, Пирин гостува на Левски и от благоевградския тим се заканиха да измъкнат нещо от лидера. Костадин Ангелов дори обяви, че знае как да спре Гара Дембеле. Очаква се централният нападател и голмайстор на „сините”, въпреки здравословните си проблеми през седмицата, да излезе в мача с „орлетата”. Тони Костадинов и Георги Георгиев пропускат мача за Пирин поради контузии, но пък възстановени са Александър Дюлгеров и Александър Башлиев. Левски няма да може да използва Дарко Тасевски. Очаква се Акалски да дебютира за Левски. Георги Димитров е главен съдия на мача.

В неделя ранният мач е във Варна и противопоставя Черно море и Славия, отбор загубил дотук само едно гостуване, това в Бургас. За намеренията на „белите” говори и фактът, че ще пътуват до морето със самолет. Даниел Пеев е категоричен, че Славия отива във Врана за победа. Проблемите в Черно море се знаят. Контузен е Тодор Колев, но пък възстановени са Александър Александров, Дончо Атанасов и Димитър Петков. Главният съдия Георги Йорданов ще бъде гледан под лупа не само от домакините, но и от гостите.

В неделя вечер, на стадион „Васил Левски”, ЦСКА приема разколебания тим на Калиакра и тук всичко друго, освен победа на „червените”, ще е супер изненада. По- скоро тук загадката е в това, колко зрители ще има по трибуните. Гьоре Йовановски няма да може да разчита на контузения Томи Костадинов, на невъзстановените Коце Стоянов и Апостол Попов и на пуснатия в почивка вратар Иван Караджов, след претърпяната от него катастрофа. Македонският наставник на „червените” ще има на разположение 27 футболисти, от които да определи групата за мача. Дотук каварненци гостуваха два пъти в София и не вкараха гол, а получиха общо 7. Капитанът Иван Райчев започна тренировки, но е далеч от завръщане на терена. Главен съдия на мача е Иван Кирилов.

Дербито на кръга е в понеделник в Бургас, където Черноморец приема втория в класирането Локомотив Сф. Момчетата на Краси Балъков тренират в „Гнездото на акулите” и са нахъсани за пълен успех и да дръпнат с 3 точки пред гостите им. Всички в тима на „акулите” са здрави, а Лис Мутис очаква дебют за бургазлии. Очаква се в групата на Локомотив Сф да попадне Владо Манчев, който дълго време се възстановяваше от контузия. Това дерби е поверено на Антон Генов.

Дарик радио и Gong.bg ще следят всички мачове, както и колко ще е публиката по трибуните на осемте стадиона, където ще се проведат двубоите от десетия кръг на А група.