Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков бе осъден на 3 години условно с 5 години изпитателен срок от Старозагорския окръжен съд, информира DarikNews.bg.

Присъдата му бе наложена за длъжностно престъпление, извършено през февруари 2010 г. в качеството му на градоначалник. Лечков бе лишен и от правото да заема ръководна длъжност в следващите три години.

Окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов поиска ефективно наказание за Йордан Лечков, поеже като кмет на Сливен е подписал заповед за изнасяне на инертни материали от деретата на сливенските села Тополчане, Калояново и Сотиря през февруари 2010 г.

С документа градоначалникът е възложил на фирма „Еко седимент" да разчисти деретата по настояване на селските кметове. При разчистването, в разрез със Закона за околната среда и водите, са били извозени 7321 куб. метра инертни материали на стойност 14 642 лв. Според нормативната уредба е трябвало чакълът и пясъкът само да бъдат изтикани в страни на деретата и да не бъдат измествани от мястото им, тъй като са държавна собственост.

Ще обжалвам разбира се, заяви след като чу присъдата си Лечков. Според него той е изпълнил коректно задълженията си при обявената кризисна ситуация, заради наводненията в трите села.

Ключът на палатката е в това, за което винаги настоява прокурорът - да бъда лишен от право да заемам отговорни постове, смята Лечков.

Това е четвъртата му присъда за длъжностно престъпление. Една от тях на Ямболския окръжен съд вече беше отменена преди два дни от Апелативния съд в Бургас.