Съвместна публикация на вестник "Стандарт" и Gong.bg.

Пловдив винаги е бил конкуренция на София. Не само във футбола, а и в живота изобщо. Конкуренция на столицата от втория по големина град. Нещо повече - и преди, и сега софиянци са внасяли най-качествените футболни продукти именно оттам. Споменаваме само Стоичков, а поредицата е много-много дълга. Но под тепетата, поне във футболно отношение, в последно време нещата не вървят, ама хич.

За Ботев какво да говорим. Там от години цари военно положение между Христолов и феновете. За да се стигне дотам едно време най-проспериращият клуб извън София да се бори всяка година за оцеляването си. От Христоловите бебета едва ли можеше да се очаква нещо друго, освен тежко поражение срещу шампиона Левски. Всъщност геройство е, че дори излязоха на "Герена". Но другата "петица" в съперничеството между София и Пловдив е по-неочаквана. След Левски - Ботев 5:0 дойде и Локо (Пд) - ЦСКА 0:5. И с това се оформи едно крайно необичайно 10:0 за грандовете от столичния град срещу традиционните им опоненти. Такова съотношение на силите със сигурност не е нормално.

На "Лаута" реагираха и натиснаха Аян Садъков да се маха. Първата треньорска глава в "А" група ще се търкулне още след първия кръг. Дали това ще е достатъчно за ремонта при "черно-белите", ще видим. Но за съжаление от шампионската година на Локо (Пд) досега не е изминало толкова много време, а на ниво си остава единствено публиката. Не са толкова далеч и успешните времена за "канарчетата", но при тях е сигурно, че от клуба страшилище страхотни останаха само феновете. Останалото са руини ...

В Левски и в ЦСКА да не се подвеждат от разгромите. Очевидно в този момент пловдивчани не са им конкуренция, затова да си гледат в своите дворове преди евромачовете.

И понеже захванахме темата за един от Локомотивите в елита, нека да продължим на жп вълна. През миналия сезон, особено през есента, Локо (Мездра) беше приятната изненада. После дойде световната финансова криза, а тя не подмина и градчето край река Искър. Някак си отборчето се справи и оцеля, но сега ще бъде много трудно. Видя се още на старта срещу Литекс, завършил с третата чиста "петица" в кръга - 0:5. Всъщност и преди това в контролите, и с треньорската рокада преди шампионата.

Локомотив (Сф) не падна с резултат, колкото пръстите на едната ръка, но от трите съименника поне на книга предявява най-големи амбиции. Затова загубата от новака Берое, носен на крилете на ентусиазма от завръщането, изобщо не е приемлива за хората на Драгомир Окука. Ако ще я карат като миналия сезон, когато падаха от слабаци, а се хвърляха срещу фаворитите, пак ще я докарат до петото място в най-добрия случай. Липса на манталитет и задоволяване с малкото - ето това е проблемът в "Надежда". И в тази посока трябва да се работи, ако иска Николай Гигов един ден най-сетне да реализира мечтата си за шампионска титла. Гигов заслужава титлата.

Към тази групичка неудачници трябва да причислим и Славия, който при дебюта на Вили Вуцов не можа да бие "шоколадчетата" от Своге - 1:1. Всъщност и третият новак Монтана не падна и направи хикс със Сливен. Независимо от това и от мнението на Боби Михайлов, първенството ни не е за 16, а най-много за 10 отбора.

Но стига негативизъм. Нека да отбележим и положителните явления. А това е най-вече Черноморец, колкото и рано да е за правене на генерални изводи и обобщения. Но явно в Бургас немско-балканският тандем Балъков - Бобич е налучкал точната вакса, а "латиносите" в тима на "акулите" им придават интересен облик. Жертва падна един от най-солидните отбори у нас в последно време - Черно море. Да, "моряците" са стабилни в защита и в средата на терена, но напред са ялови, много ялови. Дори и с човек повече. Затова и загубиха морското дерби.

Поздравления и за Миньоро, който явно също върви в правилната посока. Да биеш коравия Пирин, макар и в Симитли, си е добро постижение. В Перник трябва да бъдат доволни.