Обвинителен акт за престъпление по служба срещу кмета на община Сливен Йордан Лечков е внесла в съда окръжната прокуратура. Обвинението е, че на 19 февруари 2010 г., в качеството му на длъжностно лице, кметът е нарушил служебните си задължения, като е извършил действие, което противоречи на изискванията, установени в Закона за защита при бедствия.

Според обвинителния акт Лечков, без да е възникнало бедствие, е издал заповед да се привлече "Екоседиментс" ООД - София за предоставяне на помощ. Кметът е превишил правата си, разрешавайки изземване на инертни материали от същото дружество, което съгласно Закона за водите е от компетентността на директора на "Басейнова дирекция - Източнобеломорски район" - Пловдив.

Целта според обвинението е набавяне на имотна облага от "Екоседиментс", което добило 7 321 куб.м. земна маса и инертни материали /които са изключителна държавна собственост съгласно чл.2 от Закона за подземните богатства/ на стойност 14 642,00 лв. без ДДС от дере в землището на сливенското село Тополчане.

От това са настъпили немаловажни вредни последици за държавата в размер на 14 642,00 лв. и за "Напоителни системи" ЕАД - Сливен в размер на 3 882,33 лв. без ДДС.