Редица бивши футболисти, спортисти и функционери се включиха в местните избори, които се проведоха вчера в България. Бившият футболен национал, вицепрезидент на БФС и досегашен кмет на Сливен Йордан Лечков се включи в надпреварата за втори мандат.

Лечков със сигурност отива на балотаж идната неделя, след като междинни резултати за кмет на община Сливен към 12.06 часа днес при обработени 67.74 процента протоколи на СИК в ОИК показват, че той събира 26.06 процента от гласовете и изостава на второ място след водача Кольо Йорданов с 28.55 процента.

Друг бивш футболен национал и настоящ футболист на Левски Христо Йовов обаче не успя да стигне до балотаж, след като остана на трето място в кметската надпревара за град Своге. Все пак има минимални шансове Йовов да измести Цветков при повторната обработка след въвеждане оригиналите на протоколите на СИК и ОИК в ЦИК, ако е допусната неточност при първоначалното броене на бюлетините.

Човекът, който върна Монтана в професионалния футбол и бивш играч Златко Живков, спечели на първи тур изборите за кмет на Монтана. Той заслужи 54.09 процента при обработени 96.43 процента протоколи на СИК в ОИК от гласовете и ще ръководи общината в трети мандат.

Бившият международен футболен съдия Камен Алексиев се включи в борбата за кмет на Велико Търново. Той обаче събра само 914 вота или 3.06 процента при обработени 81.95 процента протоколи на СИК в ОИК и отпада от надпреварата.

Друг бивш футболен съдия и настоящ президент на ПФК Септември (Симитли) Апостол Апостолов-Поли спечели втори мандат за кмет на Симитли. Той победи убедително на първи тур с 66.58 процента от гласовете при обработени 100.00 процента протоколи на СИК в ОИК, съобщава БТА.

Бившият национал и футболист на Спартак (Варна) Иван Петров участва в кметските избори за родния си град. Той обаче получи само 325 вота или 0.32 процента в морската столица при обработени 78.09 на процента протоколи на СИК в ОИК.

Бившият състезател по кану-каяк Георги Цанков води след първия тур за кмет на пловдивската община Родопи. Той получи 3738 гласа или 25.98 процента при обработени 100.00 процента протоколи на СИК в ОИК. Цанков води с 420 гласа пред конкурента си на балотажа Пламен Спасов (23.06 процента). Трети се класира президентът на третодивизионния ПФК "Брестник" Владимир Маринов с 2527 гласа (17.56 процента).

Бившият борец, президент на БФБорба и бивш член на управата на ПФК ЦСКА Димитър Джамов остана трети в изборите за кмет на Община Септември и не успя да се класира за балотаж. Той събра 2039 вота или 16.37 процента при обработени 100.00 процента протоколи на СИК в ОИК. Джамов изостава с около 700 гласа от втория Томи Стойчев, който събра 21.95 процента от гласовете.

Бившата състезателка по спортна стрелба и световна шампионка Нонка Матова взе 503 гласа или 0.41 процента в изборите за кмет на Пловдив при обработени 85.22 процента протоколи на СИК в ОИК.

Лекоатлетката и многократната шампионка на България в бяганията на средни и дълги разстояния Милка Михайлова се включи в борбата за кметското място в пернишкия ж.к. "Изток". Тя се класира трета, след като привлече 554 избиратели или 6.22 процента от имащите право на глас. Михайлова обаче остана далеч от балотажа, след като втората Снежанка Викторова получи с над 2700 вота повече (36.93 процента).

Благодетелят на елитния футболен клуб Калиакра Цонко Цонев спечели най-много гласове за нов мандат като кмет на Каварна. Цонев събра 40.05 процента на първия тур при обработени 100.00 процента протоколи на СИК в ОИК. Той води с почти 15 процента пред втория Евгени Чобанов.